Stomp revisie

stomprevisie bij AOFE Clinics - Stump prosthesis revision at AOFE clinics - Prosthesis arm or legs

Stomp revisie met of zonder osseointegratie prothese

In de loop der tijd kan de amputatiestomp dusdanig veranderen dat de pasvorm in de koker een toenemend probleem wordt. Niet alleen de botkwaliteit wordt minder maar ook de weke delen worden kwetsbaarder waardoor exostosen meer gevoelig worden en de stomp minder goed bestand tegen de wrijfkrachten die door de koker veroorzaakt wordt. Ondanks diverse aanpassingen van de koker door uw prothesemaker verdraagt u de prothese minder goed en doet u de koker af zodra u de gelegenheid krijgt (na een werkdag). Het kan in dat geval zinvol zijn om een second opinion in onze kliniek aan te vragen en ons ervaren amputatieteam uw situatie te laten beoordelen. Uiteraard kan het zijn dat u een geschikte kandidaat bent voor een osseointegratie behandeling maar in sommige gevallen kan een relatief eenvoudige chirurgische behandeling een enorme winst boeken waardoor u weer beter mobiel bent met uw conventionele kokerprothese.

Inkorten fibula

Het kuitbeen heeft geen functie meer na onderbeen amputatie en kan door kwetsbare huid steeds pijnlijker worden in de prothesekoker. De prothesemaker moet vaak de koker aanpassen en voorzien van extra padding om het lopen mogelijk te maken. Door chirurgisch het kuitbeen iets in te korten kan met een relatief eenvoudige operatie dit probleem verholpen worden al dan niet in combinatie met een TMR.
Inkorten van fibula

Ertl reconstructie

Deze stomp revisie houdt in dat er een botbrug gemaakt wordt tussen scheenbeen en kuitbeen mits deze voldoende lengte heeft. Deze methode heeft als doel om de stomp beter (eind-) belastbaar te maken en de rotatie stabiliteit te verbeteren waardoor u meer profijt heeft van de conventionele kokerprothese.

Stomprevisie bij AOFE

Inkorting na knie-exarticulatie

In sommige gevallen is een amputatie door de knie (exarticulatie) een betere keus dan boven de knie (transfemoraal). Dit heeft vooral te maken met extra lengte van de stomp waardoor meer stabiliteit in de koker maar ook omdat deze stomp (in tegenstelling tot transfemoraal) in principe eindbelastbaar is. Het grote nadeel van een knie-exarticulatie is het feit dat het dragen van een prothesebeen met ingebouwd kniegewricht betekent dat deze knie op een lager niveau zit. afhankelijk van de inbouwhoogte kan dit 12 tot 15 cm zijn. De kwaliteit van het lopen hoeft daardoor niet benadeeld te worden maar zitten is ronduit onhandig met vooral problemen in openbaar vervoer of in bioscoop en theater. Uiteraard kan dit een prima indicatie zijn voor osseointegratie maar het is ook mogelijk om een stomprevisie te doen met inkorten van het bovenbeen en behoud van de eindbelastbaarheid en condylenblok. Hierbij wordt een segment bot van 12-15 cm tussen heup en knie verwijderd met vervolgens fixatie door pen of plaat met schroeven.

Inkorting-na-knie-exarticulatie

Wie komt er in aanmerking voor stomp revisie?

  • Mechanische klachten bij gebruik van de prothesekoker
  • Er is een duidelijk oorzakelijk verband tussen de klachten en de bevindingen bij klinisch en/of beeldvormend onderzoek

Wie komt er niet in aanmerking voor stomp revisie?

  • De klachten bij gebruik van de kokerprothese zijn niet mechanisch te verklaren
  • Indien er geen causaal verband aantoonbaar is tussen de klachten en de bevindingen bij klinisch en/of beeldvormend onderzoek

Potentiële voordelen van een stomp revisie kunnen zijn:

  • Vermindering van stomp pijn
  • Verbetering van mobiliteit in de kokerprothese
  • Vermindering van irritatie van de huid/zachte weefsels op de stomp

Potentiële complicaties van een stomp revisie kunnen zijn:

  • Behoud van (een deel) van de klachten als vóór de operatie
  • Wond of oppervlakkige stoma/huid infectie na de operatie
  • Noodzaak herstel/revisie operatie

Dicky de Best ervaringsdeskundige

Heeft u vragen of
wilt u zich direct
aanmelden?

U kunt zich direct inschrijven voor een intakegesprek. Heeft u echter toch nog vragen? Kijk dan tussen de veelgestelde vragen of stel uw vraag aan een van onze specialisten.